ZA ZDRAVU SPERMU: Stvari koje biste TREBALI jesti i one koje biste trebali ODMAH izbacitiPokušavate li zatrudnjeti? Ispravna prehrana je itekako bitna za razvoj zdrave sperme, kaže nutricionistica Issabelle Obert za Daily Mail.

iStock_sperma_800x462.jpg.2873344

Petina muškaraca ima mali broj spermija, što znači manje od 15 milijuna spermatozoida na milimetar sjemena. A jedan od šest parova ima poteškoće u zatrudnjivanju zbog malog broja spermija ili loše kvalitete sperme što je uzrok neplodnosti u 20 posto slučajeva.


Nutricionistica Obert kaže da je kvaliteta muškarčeve sperme puno važnija od kvantitete. Sperma je osobito osjetljiva na djelovanje slobodnih radikala što je poznato kao oksidativni stres.

Slobodni radikali su nestabilne molekule povezane s razaranjem stanica i loše djeluju na funkciju i vitalnost sperme.

Antioksidansi bi trebali štititi spermu

Razlozi tome su slaba ishrana, pušenje, kemikalije u okolišu i slab proces detoksikacije u tijelu.

Sjeme normalno sadrži antioksidanse koji štite spermu od štete koju joj nanose slobodni radikali. Ako je na bilo koji način prirodni obrambeni sustav poljujljan, utjecaj na spermu može biti ekstremno štetan.

Iznimno je važno maknuti uzroke potencijalne štete koju nanose slobodni radikali i jesti hranu bogatu antioksidansima, sve od leće do tamne čokolade…

Evo najbolje hrane za mušku plodnost:

Rajčice

Rajčica je najbolji izvor antioksidansa likopena. Učinjeno je nekoliko studija o likopenu i muškoj plodnosti pa je nađeno da značajno poboljšava pokretljivost (sposobnost spermija da plivaju), njihovu aktivnost i strukturu.

Likopena ima više u kuhanim ili procesuiranim rajčicama, pa koristite pasiranu rajčicu i još dodajte maslinovo ulje da pomognete apsorpciju ovog u masnoći topivog antioksidansa.

Orasi

Orasi su bogati omega-3 masnim kiselinama. Konzumacija 75 grama oraha (jedna šaka) dnevno povećava vitalnost sperme. Spermiji su pokretljiviji i bolje morfologije, odnosno veličine i oblika.

Orasi su izvrsni za dodatak okusa salatama ili kao popodnevni zalogaj da popravimo razinu šećera u krvi.

Sjemenke tikve

Sjemenke tikve imaju puno cinka koji ima važnu ulogu u razvoju sperme i proizvodnji testosterona. Bogate su još nekim važnim mineralima i vitaminima.

Birajte sirove sjemenke organskih tikvi da dobijete optimalnu hranjivu vrijednost. Dodajte ih u salate, smoothije, žitarice…

Leća

Leća je jedna od namirnica najbogatijih folatima (prirodna folna kiselina) koja je za mušku plodnost jednako važna kao i za žensku.

Utvrđeno je da muškarci koji imaju manji unos folata imaju više kromosomskih abnormalnosti u spermi. Leća je izvanredan biljni izvor proteina i vlakana.

Borovnice

Borovnice su dobar izvor snažnih, protuupalnih antioksidansa, uključujući kvercetin i resveratol. Studije kažu da kvertecin može pomoći u održavanju zdravih parametara sperme uključujući pokretljivost i kvalitetu, a resveratrol poboljšava broj spermatozoida i njihovu pokretljivost. Uključite u prehranu šaku borovnica dnevno, obavezno.

Voda

Najednostavniji način poboljšanja broja spermija i njihove kvalitete je da pijete dovoljno vode. Sjeme je bazirano na vodi i povećanje unosa vode može pomoći povećanju produkcije ejakulata.

Pijte vodu, ne kofein, koji je diuretik, ili gazirana pića koja mogu biti povezana sa smanjenjem broja spermatozoida.

Šipak

Šipak se dugo smatrao superhranom zbog visokog sadržaja antioksidansa koji poboljšava cirkulaciju, smanjuje rizik kardiovaskularnih bolesti i djeluje protuupalno. Istraživanja pokazuju da šipak poboljšava kvalitetu sperme i povećava seksualnu želju kod oba spola.

Jedna turska studija pokazala je da su štakori koji su sedam tjedana pili sok šipka povećali produkciju antioksidansa koji pomažu zaštititi od oksidacije osjetljivih masnih kiselina u spermi. Pijte čašu soka od šipka dobre kvalitete dnevno.

Čokolada, ali crna

Crna čokolada bogat je izvor aminokiseline larginina za koju su studije pokazale da povećava volumen ejakulata, broj spermija i njihovu pokretljivost. Što je čokolada tamnija, bolje je.

I dvije stvari od kojih trebate odustati:

Kofein

Jedna američka studija pokazala je da kofein smanjuje šanse da žena zatrudni. Tijekom tretmana umjetne oplodnje oba partnera trebala bi ograničiti unos kofeina na jednu šalicu dnevno.

Dijetalna pića

Umjetna sladila povezana su sa smanjenjem broja spermija i mogu imati ulogu u oštećenju DNK spermija. Studije pokazuju da muškarci koji piju puno gaziranih pića imaju manji broj spermija.


Izvor: telegram.hrPOGLEDAJTE JOŠ
loading...


Inline
Inline