Opasnost UKLJUČIVANJA klime nakon paljena motoraKada sednemo u automobil i upalimo motor, često, ne razmišljajući uključujemo klimu, i krećemo ka svojim obavezama. Radeći tako, ne samo da izlažemo riziku svoje zdravlje, nego i zdravlje svojih bližnjih.

53ff0f58-47b0-47d4-97d6-13eab0765237-klima333-preview

Stvar je u tome, da ostavljajući auto napolju, uvek zatvaramo prozore. Ali, i kada auto ostavljamo u hladovini, za jedan dan u njemu može da se nakupi 400-800 mg benzola.


Ako ste parkirali auto na suncu, na temperaturi višoj od 16 stepeni, nivo benzola dostiže 2000-4000 mg, što je 40 puta više od dozvoljenog nivoa.

Sedajući u automobil, u kojem su prozori bili zatvoreni, ljudi počinju udisati benzol, ne znajući da ovaj toksin utiče na bubrege, jetru i koštano tkivo. Sem toga, on se iz organizma vrlo sporo i loše eliminiše.

U priručniku za korišćenje automobila, navodi se da pre uključivanja klima uređaja treba otvoriti prozore na nekoliko minuta, ali razlog nije objašnjen, samo postoji nagoveštaj da je to dobra performansa automobila.

Medicinsko obrazloženje:

Rezultati istraživanja pokazuju da, pre nego što počne da hladi vazduh, klima uređaj izbacuje sav zagrejan vazduh napolje, a sa njim – benzol, toksin koji izaziva rak.

Zato, sedajući u auto, čak, i ako ne osećate miris zagrejane plastike, otvorite prozore na nekoliko minuta, a zatim uključite klimu. Ne zatvarajte prozore još nekoliko minuta, dok radi auto.

Prihvatite naviku otvaranja prozora dok ste u automobilu da se organizam ne zasićuje toksinima, jer posledice mogu biti veoma tragične.


Izvor: uspesnazena.comPOGLEDAJTE JOŠ
loading...


Inline
Inline